<<<

 

Kenteken in creditcardformaat in 2014

Het onhandig grote papieren kentekenbewijs wordt met ingang van 2014 een pasje van creditcardformaat. Minder papier, meer gemak. Want je kunt hem gemakkelijk in je portemonnee opbergen. En hij is bovendien heel moeilijk na te maken.

Wie in 2014 een nieuwe of gebruikte motor koopt, krijgt na de tenaamstelling de kentekencard thuis gestuurd. Je hoeft daarvoor niet meer naar het postkantoor. Daarnaast wordt het overschrijvingsbewijs afgeschaft. Daarvoor in de plaats komt een negencijferige code. Gebruikte voertuigen krijgen pas een kentekencard als ze van eigenaar wisselen. Daarvoor ga je in de toekomst niet meer naar het postkantoor maar naar een kentekenloket. Waar die zijn, kun je vinden op de website van de RDW die de kentekencards uitgeeft.

Kentekenloket

Als je zon kentekencard hebt en je verkoopt de motor, geef je de kentekencard mee aan de toekomstige eigenaar. Die gaat er mee naar een kentekenloket. Daar wordt de identiteit van de nieuwe koper gecontroleerd. Dan wordt de kentekencard doormidden geknipt. De nieuwe eigenaar krijgt een viercijferige code mee en het vrijwaringsbewijs voor degene van wie hij de auto heeft gekocht. Bij de kentekencard die naar zijn huisadres wordt gestuurd, worden de overige vijf cijfers meegestuurd. Die code heb je nodig als je de auto weer van de hand doet.

Europees

Op de card zijn maar liefst 29 gegevens te vinden. De letters voor de gegevens zorgen ervoor dat de politie in alle landen van de Europese Unie buitenland begrijpen om welke gegevens het gaat. Ze kunnen de kentekencard tenslotte vergelijken met de kentekencard uit hun eigen land. Het enige dat verschilt is dat er op de Nederlandse versie nog een meldcode te vinden is. Die is nodig voor ondermeer de APK- keuring.

Fraudebestendig

Volgens de RDW die de kentekencards uitgeeft, is de kentekencard zeer moeilijk na te maken. Hij heeft een veelvoud aan echtheidskenmerken die als fraudebestendig bekend staan. Europa schrijft minimaal drie echtheidskenmerken voor. Maar de kentekencard beschikt over een veelvoud daarvan. De RDW heeft een aantal instructiefilmpjes op hun website gezet. Daarin worden de procedures helder uitgelegd, ook wanneer je bijvoorbeeld de auto wilt uitvoeren.

BRON: ANWBMOTOR.nl